Mimo że Azory to archipelag dziewięciu niewielkich wysp, to jednak na każdej z tych wysp można spróbować regionalnych produktów. Słodkie i słone przysmaki wyróżniają się swoją unikalnością, z których większość z nich ma swoją niepowtarzalną tradycję.
Oto lista najważniejszych azorskich specjałów, które warto spróbować odwiedzając Azory:
1. Ananasy
Produkowane w szklarniach z użyciem tradycyjnych technik. Pyszne i soczyste, a przy tym trochę mniejsze od tych, które są dostępne na polskich półkach sklepowych. Plantacje ananasów można obejrzeć na przedmieściach Ponta Delgada.

2. Herbata (Chá Gorreana and Chá Porto Formoso)
Uprawiana na São Miguel od lat. Uważana za ważny produkt gospodarki Azorów. Na wyspie dostępne są dwie fabryki herbaty. Herbaciana produkcja jest prowadzona tutaj w sposób zrównoważony, z wykorzystaniem tradycyjnych technik zbioru i uprawy.

3. Bolos Lêvedos
Słodkie azorskie grube bułeczki. Uwaga! Raz spróbowane uzależniają, tym bardziej jak są jeszcze ciepłe. Podawane na słodko i słono, z masłem, szynką i serem, a nawet z omletem, jak kto lubi i woli.

4. Kima
Będąca słodkim napojem gazowanym głównie o smaku marakui (w dużych butelkach dostępne są także smaki ananasa i pomarańczy). W sprzedaży jest również napój o nazwie „Laranjada” tej samej firmy o smaku pomarańczy. Jednak osobiście nie przypadł mi on zbytnio do gustu. Spróbuj i ty, może Tobie posmakuje.

5. Lapas (skałoczepy)
Są to mięczaki, które żyją przyczepione do skał na oceanicznych wybrzeżach. Jest to znany przysmak kuchni wysp portugalskich. Występują zarówno na Azorach, jak i na Maderze. Podawane są najczęściej z masłem, czosnkiem i cytryną.

6. Banany
Na Azorach rośnie sporo bananowców. Warto spróbować, czy różnią się może nieco w smaku od swoich większych braci, ponieważ są krótsze od tych, które znamy na co dzień.

7. Likier
Pyszny lokalny likier dostępny w różnych smakach: ananasa, mandarynki, marakui, jeżyny i innych. Produkcje tych słodkich, jak i bardziej gorzkich trunków, można zobaczyć w Ribeira Grande.

8. Cozido das Furnas
Jest to gulasz zrobiony z kawałków mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz warzyw. Tym co wyróżnia ten gulasz jest to, że gotowany jest on w gorącej glebie w Furnas. Znajdują się tam specjalnie wykopane do tego doły, które pomieszczą olbrzymie garnki w tej wciąż aktywnej, wulkanicznej glebie. Ten ugotowany naturalnie gulasz trafia do pobliskich restauracji, gdzie można go spróbować.

9. Preta Doce
Bardzo dobre bezalkoholowe piwo z São Miguel. Gdy po raz pierwszy chciałam spróbować go w restauracji, kelnerka powiedziała mi, że młode matki często spożywają to piwo, aby mieć więcej mleka – tym samym również ona potwierdziła, że to rzeczywiście działa.

10. A Nossa
Kolejne piwo tym razem produkowane na wyspie Santa Maria. Piwo zawierające 7% alkoholu, o nieco tropikalnym smaku marakui.

11. Queijo de São Jorge
Czyli bardzo dobrze znany i lubiany żółty ser z wyspy São Jorge. Jest ujęty w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych w UE, który zapewnia ochronę nazwy i autentyczność produkcji sera. Dojrzewa on przez długie miesiące, aż osiągnie idealną półtwardą konsystencję. Jest to produkt, którym szczyci się cały archipelag.

12. Wino z Pico
Winorośle uprawiane na wyspie Pico wyróżniają się najwyższą jakością. Winnice otoczone przez bazaltowe murki, chronią przed oceaniczną bryzą i wiatrem. Wino z Pico zyskało swego czasu wysoką renomę, będąc znane w Rosji, Brazylii i Wielkiej Brytanii.

13. Queijadas de Vila Franca
Jest to bardzo miękki i słodki rodzaj azorskiego „sernika”, posypany dużą ilością cukru pudru. Wyróżnia się wiekową tradycją. To flagowy produkt miasteczka Vila Franca do Campo, znajdującego się na São Miguel.

14. Queijadas da Graciosa
Specjał pochodzący z wyspy Graciosa. Ma charakterystyczny kształt gwiazdy i słodki smak nadzienia. Skorupka tej „gwiazdy” jest bardzo cieniutka i chrupiąca. Tradycja produkcji tych ciastek skupia się na użyciu samych azorskich składników. Początkowo był to przepis zdominowany przez gospodynie z wyspy. Z czasem produkcja rozrosła się i ciasteczka zaczęły być eksportowane do Portugalii kontynentalnej oraz USA.

15. Queijadas da Dona Amélia
Słodkie babeczki z Terceiry. Zostały nazwane tak na cześć królowej Amelii, która swego czasu odwiedziła wyspę, próbując przy tym tego słodkiego przysmaku. Babeczki składające się z mąki, masła, miodu, rodzynek, melasy i orientalnego (jak na tamte czasy) cynamonu zachwyciły królową i zachwycają nowo przyjezdnych do dziś. Będąc na Terceirze, warto je spróbować i samemu się przekonać, czy królowa miała rację.

16. Wołowina
Mięso wołowe jest tutaj bardzo wysokiej jakości. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu krowy tutaj mają niezły wypas przez cały rok. Popularnym azorskim daniem jest „Bife á Regional”, składający się ze steka podawanego często z frytkami i prawie zawsze z jajkiem.

Polecam również przejść się do sklepu i samemu przeszukać półki sklepowe, w poszukiwaniu azorskich specjałów, które są oznaczone niebieskim logiem z napisem „Açores”. Takie oznaczenie można często zobaczyć na ciastkach, nabiale, jak również na lodach.